Acum 20 ani, cand mi-am inceput cariera profesionala, am participat la un curs de dezvoltare personala. Unul dintre exercitiile propuse de trainer a fost sa completam Roata Vietii. Mi-a ramas in minte inca de atunci acest instrument de masurare a echilibrului in viata personala.
Mi-am dat seama ca viata mea personala este formata din multe fatete, pe care pana in acel moment nu le-am constientizat. Obtineam punctaj maxim la cariera si prieteni/timp liber. Eram intr-o perioada frumoasa a vietii, eram multumita de ceea ce traiam, incepusem cariera intr-un mod promitator intr-o firma de software si aveam parte de un grup de prieteni, cu care imi petreceam timpul liber in cea mai mare parte. Ceea ce era normal la 24 de ani.
Ce m-a durat foarte tare si nu realizasem pana atunci a fost ca familia a obtinut un punctaj foarte mic. Pentru a remedia situatia mi-am setat un plan de actiuni, cu obiective clare. Ca de ex. Sa-mi vizitez familia cel putin de doua ori pe luna; sa vorbesc la telefon cu ei cel putin de 3 ori pe saptamana si sa vina ei in vizita la mine o data pe luna. De atunci, din cand in cand, mai completez aceasta „roata a vietii” si de fiecare data constat ca „roata mea” necesita imbunatiri intr-o arie sau alta a vietii mele. In functie de etapa, la care ma aflu din viata mea, „roata mea” are nevoie intotdeauna nevoie de reechilibrare. De fiecare data insa sunt alte domenii de „reparat”… De exemplu acum lucrez la un plan de actiune pentru a reseta relatiile de prietenie neglijate din cauza focusarii atentiei mele pe propria familie.
Din acest motiv, Roata Vietii ma ajuta, si in prezent, sa constientizez ce imi lipseste si ce ar trebui sa imbunatatesc astfel incat sa ma bucur de echilibru si armonie in viata mea.
„Roata vietii” este un instrument facil prin care fiecare dintre noi poate sa-si analizeze viata proprie, din perspectiva echilibrului existent intre diversele aspecte ce compun viata si sa faca schimbarile necesare ca viata sa fie echilibrata si armonioasa.
Viata noastra este formata din mici componente, pe care daca le armonizam putem gasi acel echilibru in viata noastra. Aceste componente pot fi: cariera, relatii de succes, familie, prieteni foarte sanatate, timp liber, dezvoltare personala, bani etc.
Completand diagrama Roata Vietii putem afla usor cat de echilibrate sunt ariile vietii noastre.
Pentru a evalua gradul nostru de satisfactie cu privire la ariile inscrise in diagrama Roata Vietii, urmeaza 5 pasi:
- Completeaza diagrama Roata Vietii cu componentele cele mai importante pentru o viata frumoasa din punctul tau de vedere.
- Aloca fiecarui aspect din viata ta: cariera, bani, relatii, sanatate, distractie/recreere, dezvoltare personala, etc note pe o scala de la 1 la 10 care sa arate nivelul tau de satisfactie cu privire la acele aspecte.
- Ulterior, uneste punctele; in functie de valoarea data fiecarui aspect.
- Gandeste-te cum poti imbunatati gradul de satisfactie a acelor aspecte, care au obtinut valori mai mici si care este urmatorul pas ca satisfactia ta sa creasca cu privire la acel aspect din viata ta personala.
- Revizuieste regulat acesta diagrama; de multe ori in functie de anumiti factori, prioritatile noastre se schimba si avem tendinta de a ne preocupa pe perioade determinate de timp, fie de cariera, fie de familie, fie de sanatate etc. Ideal este sa obtinem o armonie in toate aspectele vietii noastre.
Aceasta „roata a vietii” poate fi folosita si in alte arii ale realitatii. De exemplu, in imbunatireacompetentelor personale, pentru a vedea cu usurinta domeniile care necesita instruire suplimentara sau utilizarea altor instrumente de dezvoltare personala.
In coaching, Roata Vietii poate fi folosita pentru evaluarea situatiei curente a clientilor nostri si a echilibrului existent in viata lor. Clientul completeaza in fiecare sectiune a rotii un procentaj care semnifica nivelul de satisfactie simtit, la momentul prezent. El nu trebuie sa se refere la valoarea absoluta, ci doar la satisfactie. Este interesant de analizat felul in care imbunatirea unui domeniu poate avea efecte secundare benefice asupra altuia.
Daca de exemplu, clientul in cauza incepe sa acorde mai multa atentie sanatatii, urmand o dieta si facand sport mai mult, ajungand astfel la silueta mult dorita, acestea ar putea avea influente nemaipomenite asupra increderii in sine si efecte secundare pozitive in domeniul castigarea unei relatii de dragoste. Totodata, Roata Vietii poate fi folosita pentru a evalua progresele inregistrate in cadrul sesiunilor de coaching cu clientii nostri.
De obicei, satisfactia creste gradual. Sunt insa cazuri in care satisfactia clientului poate scadea. De ex, clientul ar putea fi satisfacut de carierea lui in proportie de 80%, dar dupa cateva sesiuni de coaching, si-ar da seama ca standardele lui au fost mult prea scazute si isi doreste mai mult sau altceva de la viata lui profesionala. Astfel, satisfactia lui cu privire la cariera ar putea scadea la 60%.
Din punctul meu de vedere, Roata vietii este un instrument minunat si util de evaluare concomitenta a unor activitati, procese, elemente etc. importante pentru viata noastra personala.
Foloseste-o cu incredere!